Stoletje avtomobilskih ikon – Dizajn in tehnologija

Avtomobili znamke Chevrolet že 102 leti izpolnjujejo potrebe, presegajo želje in puščajo za sabo pečat. Tukaj je 10 največjih ikon.

1914 Chevrolet Royal Mail Roadster

Eden prvih avtomobilov, ki se je ponašal s Chevroletovim metuljčkom, je bilo stilno in sodobno vozilo s poživljajočim 171 in? (2800 cm?) in 4-valjnim motorjem z zgornjim krmiljenjem ventilov. V cenovno lestvico 750 $ (570 €) so bili vključeni streha, vetrobransko steklo in merilnik hitrosti – dodatna oprema, ki je bila le nekaj let pred tem rezervirana za višji cenovni razred avtomobilov.

1936 Chevrolet Suburban

Predhodnik modernega športnega terenca je bil zasnovan za prevažanje osmih ljudi in prtljage na razgibane in oddaljene lokacije. Na osnovi tega modela je Chevrolet razvijal modele vse do današnjega dne. Model »Suburban« se v ameriški avtomobilski industriji lahko pohvali z najdaljšo življenjsko dobo na trgu.

1953 Chevrolet Corvette

V zgodnjih 50-ih letih so Chevroletovi oblikovalci ustvarili ameriški športni avtomobil, katerega karoserija je bila izdelana iz steklenih vlaken. Do leta 1956 se je Corvette skupaj z elegantnimi in lahkimi motorji V8 z velikim blokom, zasnovanimi za dirke, lahko postavil ob bok skoraj vsakemu avtomobilu na planetu.

1955 Chevrolet Bel Air Sport Coupe

Daljši, nižji in značilno dvobarven model 1955 Bel Air , ki se je pojavil na trgu na vrhuncu rock ‘n’ rolla, je izžareval ameriški optimizem. Na voljo je bil tudi vznemirljiv motor V8 »Turbo-Fire«. V oglasih so model ’55 označili kot »vroč« ter s tem ciljali na njegovo odlično zmogljivost kot tudi rekordno prodajo.

1963 Chevrolet Impala

Ikonska kalifornijska pop-skupina The Beach Boys so Impalo s 425 konjskimi močmi in motorjem V8 ovekovečili v pesmi 409 – »When I take her to the track she really shines« (Ko jo zapeljem na dirkalno stezo zares zablesti). Pomična streha, izrazito oblikovana boka in koničasti odbijači še danes navdušujejo zbiralce in predelovalce dirkalnih avtomobilov.

1969 Chevrolet Camaro

Chevroletovo sveže preoblikovano štirisedežno športno vozilo je navdušilo leta 1969. Različica Z28 si je prislužila nagrado dirkalnega prvenstva Trans-Am, ZL-1 Camaro kupeji so prav tako navduševali na dirkalnih stezah, medtem ko je bil posebno oblikovan kabriolet RS/SS 396 varnostni avto na takratni dirki Indianapolis 500.

1976 Chevrolet C/10 Stepside Pickup

Klasična vozila Stepside so imela v karoserijo vgrajene majhne stopnice, ki so omogočale lažji doseg predmetov na sprednji strani zabojnika. Ko so pri Chevroletu izboljšali svojo linijo tovornjakov v letu 1958, so ohranili model Stepside; zaradi priljubljenosti vozila so se njegove različice obdržale v proizvodnji vse do leta 2003.

2011 Chevrolet Volt

Električno vozilo z zmogljivostjo razširjenega dosega, ki je poželo številne nagrade. Eno polnjenje Voltovega akumulatorja omogoča dovolj moči za vsakodnevna krajevna potovanja brez emisij. Na daljših poteh pa se vgrajeni bencinski generator neopazno aktivira in takoj nadomesti pogon na električno energijo.

2013 Chevrolet Trax

Majhen športni terenec s prostorom za pet ljudi, ki izvrstno zajame duh časa. Višji nivo opreme vključuje interaktivni sistem Chevrolet MyLink, ki omogoča predvajanje glasbe z vašega pametnega telefona prek zvočnikov v vozilu Trax ter gledanje slik, video vsebin in aplikacij prek 7-palčnega (18-centimetrskega) zaslona na dotik.

2014 Chevrolet Corvette Stingray

Dolg pokrov motorja s kabino nad zadnjo osjo ustvarja profil avtomobilske ikone, ki že 50 let žanje navdušenje in vzbuja zavist. Dodatne izboljšave modela vključujejo majhna zadnja okna, ventilatorje nad zadnjimi pnevmatikami in tehnologijo zaustavitve valjev, ki se vklopi ob potovalni hitrosti in zniža porabo goriva.

Dodaj odgovor