Pomladni dan na naši šoli

V okviru projekta Pomladni dan v Evropi smo se predstavniki sedmih razredov in enega četrtega udeležili videokonference z gostoma dr. Černetom in g. Boutom Pahorjem v Cankarjevem domu.

Videokonferenca je bila večtočkovna. V njej smo sodelovali: že omenjena gosta, mag. Janja Jakončič Faganel, koordinatorka projekta Pomladni dan v Sloveniji, Alenka Žibert, svetovalka na Zavodu za šolstvo in koordinatorka Eschola projekta v Sloveniji, dijaki gimnazije Ledina, Srednje poslovne in komercialne šole Celje, Srednje ekonomske šole Koper in Srednje ekonomske šole Nova Gorica ter mi, učenci OŠ Trnovo. Bili smo povezani preko Interneta, kar je tehnično omogočil Arnes. Videokonferenco je vodila. ga. Jakončič Faganel.

Slišali smo odgovore na nekaj res zanimivih vprašanj o državnem prirastku, pesticidih v kmetijstvu, veljavi spričeval v Evropski uniji, o sporazumevanju v različnih jezikih, o vlogi slovenskega jezika – kje bomo lahko urejali zadeve v materinščini, o novi valuti, o naših plačah v EU, o ..

G. Borutu Pahorju sem postavila tudi vprašanje, če bo Evropska unija kdaj zveza držav kot Združene države Amerike in bo imela eno vojsko, državno reprezentanco. Na vprašanje se je odzval precej burno in mi odgovoril, da sta možni dve poti pri združevanju Evrope. Ena pot je, da se evropske države združijo podobno kot države ZDA, toda bi to pomenilo zmanjševanje različnosti, ali pa da se združijo v tako tvorbo, ki omogoča skupno življenje in rast, podpira pa tudi različnosti in sprecifičnosti vsake članice. Prva pot vodi k močni ekonomski tvorbi, druga pa sicer k manj močnem ekonomskem združenju, toda združenju, ki spoštuje individulanost. Dr. Černe pa nam je že na petkovem srečanju povedal, da so si evropske države preveč različne in da se različnih kultur ne da kar tako združiti med seboj.

G. Pahor je tudi lepo odgovoril na vprašanje o naravnem prirastku: to prav gotovo ni stvar države, temveč odločitev dveh, ki se imata rada. Država za to ni dolžna skrbeti, lahko pa se starši, ki si želijo več otrok in si jih težko privoščijo, obrnejo na državo. Povedano je bilo tudi, da se na vseh uradnih zasedanjih v Svetu Evrope lahko govorijo vsi jeziki članic. Za prevajanje v vse ostale jezike je poskrbljeno. V neuradnih delih srečanja pa zagotovo pridejo prav jeziki, kot so angleščina, francoščina in nemščina. Zato je znanje jezikov izjemno pomembno. Poudarjeno je bilo tudi, da bodo mladi, ki se bodo želeli vključevati na evropski trg delovne sile, morali ne samo veliko znati, ampak obvladati različne veščine in spretnosti. Na to naj bi jih pripravljali učitelji in naše šole.

Za konec pogovora z gostoma je ga. Janja Jakončič vprašala gosta, kaj bi nam mladim položila na srce ob vstopanje v Evropsko unijo. G. Černe je odgovoril, da nam v Evropi ne bo nihče ničesar dal, da si bomo vse morali pridobiti sami, ter naj stremimo k znanju, saj je le-to pogoj za uspeh v Evropi. Le z znanjem bomo lahko tekmovali in zmagovali. G. Pahor nam je svetoval, naj na svoje srce položimo še kakšno drugo srce in tako tudi naravni prirastek ne bo več problem.

Po zanimivi konferenci so nam predstavili, kako se e-plonka, da te učitelji ne opazijo. Ožičeni dijak je bil naslov predstavitve, v kateri smo se spet z videokonferenco povezali z dijakom iz gimnazije Trbovlje. Navzoči smo mu pomagali reševati kontrolko o Evropski uniji. Obenem smo si ogledali šolo Trbovlje in dobili povabilo na tečaj – šolo plonkanja. Dežurna nas je celo zapisala, dijak pa je z našo pomočjo dobil odlično oceno. Zaradi uspeha pri testu smo dobili celo potrdilo o šolanju. Za povezavo je zopet poskrbel Arnes, dijak pa si je izmislil, da ima elektronsko bolezen, saj je tako opravičil kup enih naprav in žic, ki so se spletale okrog njega..

Po Ožičenem dijaku nam je ga. Alenka Žibert predstavila festival E-schola. Obiskali smo spletno stran projekta in izvedeli veliko novega. Posebno zanimivi so bili natečaji.

Nato smo se počasi odpravili še na samostojno raziskovanje po Teleinfosu in si nabrali nekaj reklamnega materiala. Skozi dan nas je spremljala sproščenost in misli o Evropski uniji. Znanje in ljubezen za uspeh!

Dodaj odgovor