Mladinska izmenjava na Zelenortskih otokih

Otok Fogo je krožne oblike in podoben vulkanski planini. Območje zajema 476 km2 površine in je četrti največji otok kapverdskega arhipelaga ter najvišji otok, saj sam vrh vulkana doseže kar 2.829 m nadmorske višine.

Vulkan, ki je aktiven že od 18. stoletja, je glavna turistična atrakcija kot tudi najbolj spektakularen izziv na otoku. Cona vulkana narašča s planote Cha das Chaldeiras. Na otoku je nekaj čudovitih, a tudi nevarnih plaž s črnim peskom na obali.

Otok Fogo so odkrili 1. maja 1460. Sprva se je otok imenoval S. Filipe, kasneje pa se je preimenoval v Fogo, kar pomeni »ogenj«. Takoj po odkritju je bil otok zaseden, z namenom razširitve kmetijskih dejavnosti za otok Santiago. Glavna pridelka otoka sta bila kava in grozdje. Kava je bila zelo poznana po visoki kakovosti in izjemnem okusu; cenjeno je bilo tudi njihovo vino »Manecom«. Poglavitni aktivnosti otoka sta bili tudi pridelava bombaža in proizvodnja oblačil. Kot rezultat razvoja so vasi narasle v mesta kot so: S. Filipe, Aldeias da Igreja, Mosterios in Fajazinha.

Kitolovci in drugi ribiči so bili pogosti obiskovalci otoka med 19. stoletjem. Mnogi takratni prebivalci otoka so se jim pridružili na njihovih poteh in tako začenjali popolnoma novo življenje v Ameriki. Ti izseljenci so se kasneje bogatejši vračali nazaj ter na ta način spreminjali socialno strukturo otoka. Nižava Caldeiras

»Cha das Caldeiras« je regija s skoraj 1.000 prebivalci v pokrajini Santa Catarina na otoku Fogo. Največji rob kraterja je 800 metrov visoka strmina, imenovana Bordeira, ki obkroža vas (višine 1.629 m). Nad planoto se vzdiguje najvišji vrh (2.829 nadmorske višine) ter več manjših vrhov in polja lave iz vulkanskih izbruhov v letih 1951 in 1995). Celotna planota, okoli 67 km2, je zaščiteno področje ter del Nacionalnega parka Fogo, in je nastala kot skupni projekt nemške in kapverdske vlade.

Cha ima izjemno vegetacijo (čeprav ne na poljih lave), ki uspeva na bogatem vulkanskem zemljišču ob mejah vulkanskega roba. Od sadja najdemo jabolko, grozdje, kutino, granatno jabolko, fige in breskve; od zelenjave pa paradižnik, fižol, koruzo, krompir, manioko in poper. Sadje in zelenjavo, prirojene kot tudi endemične sorte, gojijo za lastne potrebe in za komercialno pridelavo.

Tamkajšnja kmetijska zadruga »Associaç?o dos Agricultores de Ch?« odkupuje presežke sadja lokalnih pridelovalcih in iz njega prideluje različne sorte vina (rdeče, rose ter suho vino blagovne znamke »Cha«), grozdje (blagovne znamke »Espírito da Caldeira«) ter ostalo sadje za pridelavo marmelade in sokov. Med izdelki sta posebej znana in cenjena kozji sir »queijo de cabra« in »Manecon« t. j. nefiltrirano pol-sladko rdeče vino.

Patim

Patim je vas, ki leži 5 km vzhodno od glavnega mesta Sao Filipeja. Pokrajino okoli Patima običajno ponazarjajo vasi; gozdovi in travniki pa se razprostirajo do obal ocena.

Večina prebivalcev je poljedelcev, ki se ukvarjajo predvsem z vzgojo banan in ananasa. Vse ostale življenjske potrebščine pa dobijo iz glavnega mesta, bližnje regije Cova Figueira in iz Diaspore.

Tamkajšnji ljudje so bili naši najboljši gostitelji, kar smo jih doslej srečali! Zato se tudi na tem mestu še posebej zahvaljujemo Carlosu, Joselini, Osvaldu, Augustu, Eldi, Mustafu, Marcelinu, Syeli in Tishi in ostalimi. Zelo smo veseli, da smo jih spoznali in v njihovi družbi preživeti tri tedne, kar nam bo ostalo v nepozabnem spominu.

Sao Filipe

Sao Filipe je največja regija otoka Fogo. Njegova cestna infrastruktura zaokroža celoten otok, manjša cesta vas tako pripelje na goro Fogo, druga pa do manjšega letališča, ki to regijo povezuje z glavnim mestom Zelenortskih otokov – Praio.

Kmetijsko zemljišče prekriva večji del območja na zahodu, na osrednjem in južnem delu; na vzhodu pa se nahaja hribovita pokrajina z nekaj grmovja in travnatimi površinami gore Fogo.

Glavni dejavnosti te regije sta kmetijstvo in turizem. Večina prebivalstva živi na podeželju, nekaj tudi v mestu. Raven življenjskega standarda na podeželju je nizka, brez osnovnih hišnih potrebščin, zunaj mesta še vedno ni elektrike. Je eno od najmanj razvitih mest, stopnja brezposelnosti je visoka. Večina vasi je na zahodnem in južnem delu, večina manj rodovitnih območij otoka je v tej regiji, kjer primanjkuje vlage.

 

Dodaj odgovor