Kako dolgo lahko traja učenje nemščine

15 razlogov, zakaj bi se morali začeti učiti nemškega jezika
Obstaja veliko razlogov, zakaj bi se morali učiti nemškega jezika – spodaj izpostavljamo 15 razlogov!

 • Nemčija je druga največja izvoznica na svetu.
 • Nemško gospodarstvo se uvršča na prvo mesto v Evropi ter na četrto mesto na svetu. Nemško gospodarstvo je primerljivo z gospodarstvom vseh špansko govorečih držav skupaj.
 • Nemčija predstavlja dom številnim mednarodnim korporacijam.
 • Neposredne naložbe Nemčije v ZDA so predstavljene v znesku več kot deset milijard dolarjev.
 • Nemščina ima največje število domačih govorcev v Evropski uniji.
 • Nemščina se uvršča med desetimi najpogosteje govorjenimi jeziki na svetu. Je tudi glavni jezik srednje in vzhodne Evrope.

22 Nobelovih nagrad za fiziko, 30 iz kemije in 25 v medicini so prejeli znanstveniki iz treh glavnih nemško govorečih držav, številni akademiki iz drugih držav pa so se izobraževali na nemških univerzah. Nemškim pisateljem je bilo podeljenih enajst Nobelovih nagrad za literaturo, sedem Nemcev in Avstrijcev pa je prejelo nagrado za mir.

Nemci so svetovni voditelji na področju inženirstva.

Nemščina in angleščina sta si precej podobni. Številne besede v nemškem jeziku so precej podobne angleškim besedam, ker oba jezika izvirata iz germanskih jezikov, in si torej delita enako osnovo (več o enaki osnovi na: https://www.karnion.si/tecaj-nemscine/). Tu vam bomo predstavili nekaj primerov.
Hiša  Haus = House;
Knjiga Buch = Book;
Mati  Mutter = Mother;
Nemško govoreči svet je ustvaril nekaj najbolj cenjenih ustvarjalcev 20. stoletja – od Fritza Langa do Rainerja Wernerja Fassbinderja, Wima Wendersa in nove generacije transnacionalnih režiserjev, kot so Tom Tykwer in Fatih Akin. Nemški in avstrijski filmski ustvarjalci, kot so Lang, Billy Wilder in Ernst Lubitsch, so oblikovali tudi zgodovino Hollywooda.

 • Nemščina je jezik Goetheja, Marxa, Nietzscheja in Kafke, Manna, Brechta in Grassa. Mozart, Bach, Beethoven in Schubert, Brahms, Schumann, Wagner, Mahler in Schönberg so govorili in pisali nemško, prav tako Freud, Weber, Einstein, Heisenberg, Kant, Hegel in Heidegger.
 • Nemščina je drugi najpogosteje uporabljeni znanstveni jezik na svetu.
 • 18% svetovnih knjig je objavljenih v nemščini, relativno malo teh pa se pojavlja v angleškem prevodu.
 • Nemščina predstavlja vrata v svetovno višjo izobrazbo.
 • Mnoga najpomembnejša dela filozofije, književnosti, glasbe, umetnostne zgodovine, teologije, psihologije, kemije, fizike, inženirstva in medicine na zahodnem svetu so napisana v nemščini in še naprej nastajajo v nemščini.

Kako dolgo lahko traja učenje nemščine

Učenje nemščine je lahko težavno, še posebej, če vaš materni jezik ne pripada indoevropski družini jezikov. Ampak, ne glede na to, kater je vaš materni jezik, in tudi če se vam nemščina na začetku zdi težavna, še ne smete obupati. Če se sprašujete, če obstajajo kakšne bližnjice ali posebni načini učenja nemškega jezika, smo v tem članku napisali nekaj takšnih, ki vam bodo pomagali pri osvajanju nemškega jezika.

Ni določenega časovnega okvirja, ki vam zagotavlja, da boste osvojili nemščino, toda najpomembnejša je doslednost. Ne boste se zbudili eno jutro in ugotovili, da znate tekoče govoriti nemško. To se dogaja samo v filmih.

Če si vzamete čas in se učite pridno ter dosledno, se bodo rezultati hitro pokazali. Učenje novega jezika lahko traja različno dolgo, odvisno od številnih dejavnikov, kot so vaše predhodne izkušnje in izpostavljenost jeziku, vaši odpornosti jeziku, koliko dela ste vložili v učni proces, motivacijo itd.

Toda, če vadite vsak dan vsaj tri do šest mesecev, boste verjetno lahko vzpostavili enostaven pogovor v nemščini in delali stvari, kot je obisk kavarne in naročanje v nemščini. Nekateri ljudje se borijo bolj kot drugi in potrebujejo več časa, da dosežejo to raven, toda to je predvsem zato, ker ne vložijo truda in prakticirajo vsak dan.

Če želite tekoče govoriti nemško, bo to verjetno trajalo tudi več let, vendar je vredno truda, ker vam bo znanje tako cenjenega jezika, kot je nemščina, odprlo številna vrata.

Dodaj odgovor